Fizik maddeyi inceleyen bilim dalıdır. Çevremizdeki maddelerin, cisimlerin değişikliğe uğradıklarını birçok hareketler yaptıklarını sık sık görürüz. Çekilen bir lastik uzar, buz erir, su kaynar, kaya yuvarlanır, gemi yüzer, balon uçar. Bu olaylar durup dururken olmaz. Her zaman bir etkinin sonucu olarak ortaya çıkar. Uzayan lastiği örnek olarak alırsak, iki ucundan çekerek bir kuvvet uyguladığımız lastik uzar. Bu kuvveti kaldıracak olursak eski biçimini alır. Bu fiziksel bir olaydır.
Günlük hayatımızda ise fiziğin olmadığı herhangi bir anı düşünmek zordur. İnsanlar ilk zamanlardan beri fizik kanunlarını bilmeseler bile fizik olaylarıyla karşılaşmışlardır. Hatta birçok fiziksel düzeni kullanmışlardır. Fizik bize günlük hayatımızda birçok olaylarda yardımcı olur ve her açıdan kolaylıklar sağlar.
Örneğin duyarlı aletlerle usanmadan tekrar tekrar ölçme yapar. İnsanın duyu organlarının güçleri sınırlıdır. En iyi göz bile bir mikrobu göremez ya da uzak bir yıldızın hareketini izleyemez. Bu yüzden çeşitli aletler kullanılır. Mikroskop, teleskop gibi aletler duyu organlarının gücünü arttırır, gözlemin alanını genişletir. Terazi, termometre gibi aletler organların algılarını kesin sonuca bağlamak, olayların şiddetini ölçmek için kullanılır;
• kapıyı ya da pencereyi açıp kaparken,
• şişelerin kapağını açarken,
• musluğu açıp kapatırken
• arabaların direksiyonunu çevirirken,
• anahtarla kapıyı açıp kapatırken
• kuvvetin döndürme etkisinden faydalanırız.
Daha bunun gibi birçok örnek sayılabilir.
Biz de, okul olarak, Fizik Öğretmenimiz Asuman Özcanlı´nın gözetiminde, okulumuz 9. ve 10. sınıf öğrencilerine Fiziğin günlük hayatımızdaki yerini göstermek, onlara aktif öğrenme ortamları sağlamak amacıyla fizik dersimizi laboratuvar ortamında öğrencilerimizin katılımıyla işledik.